Koophuis onderverhuren

Een koophuis onderverhuren kan uw hypotheekkosten dekken en zelfs interessante rendementen opleveren. Echter moet er vooraf rekening gehouden worden met de randvoorwaarden. Hier volgt een verhuur stappenplan:

1. Deskundig advies over nationale en lokale regelgeving.

De Nederlandse woningmarkt is sterk gereguleerd en er zijn strikte regels over de huurprijs van een woning. Ga er niet vanuit dat uw kosten automatisch doorberekend kunnen worden in de huurpijs. Laat een verhuurbemiddelaars u adviseren en laat altijd een puntentelling maken.

2. Bereken het “onderverhuren” zorgvuldig.

Nadat u hebt vastgesteld hoeveel punten uw woning heeft, dan wordt het mogelijk te bepalen op welke doelgroep u zich kunt richten, wat een mogelijke verhuuropbrengst is, wat uw kostprijs is en welk effect een rentewijziging heeft op uw rendement.

Overweeg zorgvuldig welke huurprijs en welke huurder bij uw woning passen.  Huurders zullen alleen bereid zijn te betalen wat de markt hen dicteert.

Als u op zoek bent naar maximalisatie van de huuropbrengst, is naast een puntentelling de locatie en de wijze van aanbieden (gestoffeerd en/of gemeubileerd) van belang. Het merendeel van onze klanten zijn professionele expats, van wie de meeste in Nederland zijn voor een opdracht met een bepaalde termijn..

3. Controleer of uw woning in aanmerking komt voor een uitzondering.

Er zijn een aantal uitzonderingen in het puntensysteem, die een goede specialist moet in staat zijn om volledig te raadplegen u op. Als een minimum, moeten eigenaren rekening houden met het volgende bij het verhuren van een koophuis:

  • Rijksmonumenten krijgen 30% bovenop het totale puntenaantal;
  • Woningen die vallen onder ‘Beschermd Stadsgezicht’ krijgen 15% bovenop het totale puntenaantal;
  • Woonboten zijn vrijgesteld van het puntensysteem.

Het punten systeem is een nationaal systeem, desondanks kan er lokaal op worden toegezien dat een verhuurder inderdaad volgens het puntensysteem verhuurt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amsterdam. Dienst Wonen, Zorg en Samenleven.

4. Investeren in vastgoed vraagt om een lange-termijn visie.

Investeringen in onroerend goed zelden te garanderen op korte termijn winsten. Mede vanwege de kosten koper is het niet mogelijk op korte termijn een interessant rendement te boeken. Als u op zoek bent naar financieel voordeel over een langere periode, dan kan het kopen van een huurwoning in de Amsterdamse of bredere Nederlandse markt een goede beslissing zijn.