Energie verhuur tips

Tips over energiemarkt voor verhuurders

Als huiseigenaar krijg je regelmatig te maken met wisselende bewoners. Consumenten moeten sinds de liberalisering van de markt zelf hun leverancier regelen. Aangezien energiecontracten persoonsgebonden zijn en niet adresgebonden, zal er steeds een ander contract afgesloten staan op de woning. Er zijn een paar gevallen waarin je als huiseigenaar met de energiemarkt te maken kan krijgen.

Netbeheerder

Wanneer je een nieuwe woning wilt aansluiten op elektriciteit en gas moet je dit doen bij de netbeheerder. Een netbeheerder is iets anders dan een energieleverancier. Netbeheerders hebben de verantwoordelijkheid over een bepaalde regio en regelen binnen die regio het gehele stroomnetwerk en alle aansluitingen regelt. Binnen een regio is dus een bepaalde netbeheerder werkzaam, hier kun je niet voor kiezen.

Vertrekkende huurder

Een huurder die vertrekt uit een woning moet dit aan de energieleverancier doorgeven en het contract stopzetten. Wanneer er nog geen nieuwe huurder is gevonden, kan daarbij de medewerking van de huiseigenaar gevraagd worden. Zo kan het zijn dat de laatste meterstanden ondertekend moeten worden. Wanneer het energiecontract wordt stopgezet kan de energieleverancier van de huurder contact met je opnemen om het verdere vervolg van de aansluiting te regelen.

Energiecontract voor leegstaande woning

Als eigenaar van een huurpand kan het gebeuren dat je huis tijdelijk leeg staat. Totdat er nieuwe huurders komen kan je de electriciteit af laten sluiten. Hiervoor betaal je wel afsluitingskosten. Je kunt er ook voor kiezen om een leegstandscontract af te sluiten. Veel leveranciers bieden deze contractvorm aan voor huiseigenaren.  Het voordeel van dit contract is dat je een laag voorschot betaald. Op energievergelijken.nl kun je aanbieders vergelijken en zo een goedkope energieleverancier vinden.

Energielabel verplicht

Als huiseigenaar ben je verplicht om een energielabel te hebben dat je aan nieuwe bewoners kunt geven bij de verhuur of verkoop van een woning. Wanneer je dit niet hebt, kunnen huurders of kopers je dwingen dit energielabel te regelen. Het gecertificeerde energielabel geldt alleen bij woningen van tien jaar of ouder. Nieuwere huizen hebben een vooraf opgestelde energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die kan voldoen als energielabel.

Energielabel regelen

Het regelen van een energielabel gaat via een gecertificeerd bedrijf, vaak binnen de bouwsector. Deze bedrijven kun je eenvoudig online vinden. Je mag bij eenzelfde appartement in een gebouw ook gebruik maken van de gegevens van het energielabel van dat appartement om het energielabel op te stellen, dit maakt het proces goedkoper.

Voordelen energielabel

Een energielabel kan voordelen hebben voor huiseigenaren. Wanneer je een woning met een laag energieverbruik hebt, is dit aantrekkelijker voor huurders of kopers. Het energielabel kan je dan dus helpen met de verkoop of verhuur van een huis. Je kan voor een lager energielabel zorgen door bijvoorbeeld dak-, gevel- of vloerisolatie, zonnepanelen of dubbel glas te installeren. Er zijn subsidies voor energiebesparende initiatieven, welke subsidies er zijn verschillen per woonplaats. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Agentschap NL.