Puntentelling

Woningen met minder dan 120 punten vallen in de distributiesector. Voor deze woningen is de eigenaars verplicht een huisvestingsvergunning aan te vragen bij de gemeente Amsterdam (Dienst Wonen, Zorg en Samenleven) en kandidaat-huurders moeten beschikken over een Nederlands paspoort of een geldige verblijfsvergunning en kunnen aantonen dat ze beschikken over een economische of sociale band met Amsterdam of Almere. Als een woning minder dan 92 punten heeft, mogen kandidaat-huurders geen inkomen hebben boven de  EUR 37.800 per jaar.

Woningen tussen de 120 en 140 punten vallen in de vrije sector. Kandidaat-huurders in deze sector hebben geen beperkingen en eigenaren mogen de woning zonder huisvestingsvergunning verhuren. Echter, de huur moet worden opgebouwd conform de puntenwaarde. Woningen met meer dan 140 punten vallen in de geliberaliseerde sector, alleen in deze sector heeft de eigenaar volledige vrijheid mbt de huurprijs.

Voor een eigenaar is het belangrijk te weten dat uw bemiddelaar goed vertrouwd is met het  puntensysteem en dat u geen onnodige risico’s loopt. Helaas nemen niet alle bemiddelaars er de tijd voor een eigenaar goed op de hoogte te brengen van de relevante regels. Dit kan tot grote (financiële) schade leiden. Dit komt geregeld voor bij woningen die in principe niet geschikt zijn voor de verhuur, maar desondanks toch worden verhuurd. Laat uzelf dus adviseren door een gerenommeerde verhuurbemiddelaar voor verhuur aan expats.